Zeeuwen en Limburgers kiezen het vaakst voor groene energie

Groene stroom is vooral populair onder inwoners van Zeeland (71,8%) en Limburg (69,3%). Friezen (59,5%) scoren wat dat aangaat het laagst. Dit blijkt uit een analyse van de overstappers bij vergelijkingssite Pricewise.nl in 2015. Volgens consumentenwaakhond ACM gebruikt nu ruim 64% van de Nederlandse huishoudens groene stroom. “Gemiddeld genomen over alle twaalf provincies koos ruim 65,5% van onze klanten voor elektriciteit met een groen stroometiket. We lopen dus vooruit op de landelijke trend. Ik verwacht dat de vergroening van Nederland gestaag zal doorzetten. Steeds meer leveranciers leveren groene energie, ook vaker uit Nederland”, aldus directeur Hans de Kok van Pricewise, de grootste energievergelijker van Nederland. Op verzoek van BNR Nieuwsradio bestudeerde het in Amsterdam gevestigde internetbedrijf honderdduizenden orders van consumenten, die sinds 2010 via Pricewise switchten van leverancier. “De kopposities van Zeeland en Limburg zijn wellicht te danken aan het feit dat energieleverancier Greenchoice daar lagere gastoeslagen hanteert dan zijn concurrenten, waardoor de gebundelde groene stroom- en gascontracten in die twee provincies net wat gunstiger qua prijs afsteken bij die van andere leveranciers”, plaatst Hans de Kok als kleine kanttekening.

Groeiende liefde
In 2010 was stroom met een groen stroometiket (vooral uit zonne- en windenergie) behoorlijk wat duurder dan grijze stroom (uit o.a. kolencentrales). Niet veel later tilden veel leveranciers vergroende- en grijze stroom naar hetzelfde prijspeil. Dit kwam mede door de groeiende handel in goedkope certificaten voor groene stroom (waterkracht) uit o.a. Scandinavië. Dat men nu niet langer meer betaalde voor groene stroom gaf de belangstelling voor duurzame energie in 2014 en 2015 een flinke zet. Bij de bezoekers van Pricewise vlakte die interesse wat af. De Kok schrijft dat toe aan de sterke correlatie met de prijs van energie. “Prijs blijft nog altijd leidend in de keuze van consumenten voor hun energiecontract. Prijsvechters zoals energiedirect.nl, die in die 2014-2015 periode vaak de eerste plaatsen op de lijsten van de vergelijkingssite bezetten met scherp geprijsde aanbiedingen, scoorden daarom relatief goed. Ook met stroom zonder groen etiket. De keuzes die mensen maken bij een prijsvergelijker zijn doorgaans prijsgedreven, maar in toenemende mate spelen factoren als service en verduurzaming een belangrijke rol”, ziet De Kok.

Groen zelfs goedkoper
“Tegenwoordig zien we dat (nieuwe) energieleveranciers zoals Qurrent, Vandebron en Pure Energie er ook in slagen concurrerend te zijn met stroom o.b.v. een stroometiket uit eigen land, waar eerder Greenchoice en Eneco al op vooruitliepen. Ook gevestigde namen als Nuon, Essent en NLE bieden groen uit Nederland aan, soms zelfs goedkoper dan grijze stroom’’, aldus De Kok. Consumenten die een milieubewuste keuze maken, zitten over het algemeen beter in de slappe was en zijn meestal hoogopgeleid. Naarmate ze ouder worden groeit de belangstelling voor groene energie. De meeste afnemers van groene stroom zijn doorgaans 35 tot 65 jaar en ouder. De meeste contracten worden afgesloten door mannen. Slechts 27% wordt ondertekend door een vrouw. “Onze ervaring leert dat interesse voor energie ook onder vrouwen groeit.”  In de vijf grootste steden van ons land wordt – bij de keuze voor energie – verhoudingsgewijs minder rekening gehouden met de gevolgen voor gezondheid en natuur. Dat komt zeer waarschijnlijk door de prijscorrelatie (i.c.m. het verbruik per woning) en doordat daar relatief veel mensen met een lager inkomen en opleiding wonen. Hoe lager de bevolkingsdichtheid van een stad of plattelandsgemeente, hoe hoger het percentage inwoners dat kiest voor groene stroom. Het verschil tussen de uitersten ‘zeer sterk stedelijk’ (meer dan 2.500 adressen per km2) en ‘niet stedelijk’ (minder dan 500 adressen per km2) is aanzienlijk: 71 tegen 77%.

Stad Utrecht op  1
Van de vijf grootste steden is Utrecht met 80,4% koploper, als het om de keuze voor duurzame elektriciteit gaat. Gevolgd door Eindhoven (77,1%), Den Haag (76,9%) en Amsterdam (76,0%). Rotterdam sluit de top 5 met 74,8%. Het beeld in de stad Utrecht bevestigt dat welgestelden meer budget en oog hebben voor het milieu: in de inkomenscategorie tot 1.500 euro kiest 70,1% groen, in de categorie meer dan 5.500 euro is dat liefst 90,9%. In de leeftijdscategorie tot 25 jaar heeft 71,3% groene stroom, bij 65-plus is dat 88,7%. Van de 12 provinciehoofdsteden springt Middelburg eruit als nummer 1 met 81,8%, gevolgd door Maastricht met 80,7% en Utrecht, die met 80,4% ook als de beste grote stad presteerde. In dit rijtje staat Leeuwarden stijf onderaan met 72,1% – hetgeen overeenkomt met de matige score die Friesland als provincie ook al kenmerkte. In de middenmoot van provinciehoofsteden staan onder meer Assen (77,2%) en Lelystad (76,6%).  Klik hier voor meer informatie.