Aanleg wind op zee steeds goedkoper

De kosten van wind op zee zijn het afgelopen jaar hard gedaald. De daling begon al in juli, toen Dong de tender voor Borssele 1 & 2 won. Het Deense bedrijf gaat het eerste deel van het windpark bouwen (kavels 1 en 2, het tweede deel van het windpark bestaat uit kavels 3 & 4) voor een subsidie van gemiddeld 7,27 cent per kilowattuur (kWh). Dat was een record.

Het is goed voor de groene zaak dat wind op zee goedkoper wordt. ‘Een grote doorbraak in de transitie naar meer duurzame energie’, zei minister Henk Kamp van Economische Zaken. Vooraf werd er in de markt rekening gehouden met een subsidie van tussen de 9 en 10 cent per kilowattuur. Hij sprak over ’s werelds goedkoopste windpark op zee. Het eerste deel van ‘Borssele’ heeft een omvang van 700 megawatt.

Maar het record van Dong, dat genoteerd staat aan de beurs in Kopenhagen maar nog wel goeddeels in handen is van de Deense staat, is al gebroken. Want is september won Vattenfall de tender voor de bouw van Danish near shore. Het moederbedrijf van Nuon gaat aan de westkust van Denemarken een windpark aanleggen van 350 megawatt, tegen een subsidie van 4,75 cent per kWh gaat. Omdat het park enkele kilometers in zee staat, kan dit een stuk goedkoper dan Borssele, dat op 22 kilometer van de kust komt. Want hoe verder in zee, des te hoger de kosten.

Vattenfall won begin november ook de volgende aanbesteding. In Kriegers Flak, 15 kilometer uit de kust van Denemarken, ten zuidoosten van Kopenhagen, wordt een windpark van 600 megawatt gebouwd. Vattenfall gaat dat aanleggen tegen een prijs van 4,99 eurocent per kilowattuur. Wederom goedkoper dan Borssele.

Wat betekent dat voor de tender voor Borssele 3 & 4? ‘De biedingen voor de tweede tender voor Borssele lijken de dalende tendens in de kosten van windenergie op zee te bevestigen’, schreef Kamp eerder deze maand in een brief aan de Tweede Kamer. De verwachting is dan ook dat Borssele 3 & 4 goedkoper zullen zijn dan 1 & 2.

Bron: FD