Delta wordt ‘onevenredig’ hard getroffen door gedwongen splitsing

Er lijkt toch een kleine kans dat de Zeeuwse energiemaatschappij Delta de gedwongen splitsing kan afwenden. Het bedrijf verzet zich al jaren fel tegen de splitsing. Het Gerechtshof Amsterdam oordeelde namelijk dat een gedwongen splitsing voor Delta ‘een onevenredig zware last zal betekenen’, want Delta blijft zitten met verlieslatende kerncentrale in Borssele.

Het moment van het tussenvonnis is opmerkelijk, omdat Delta zichzelf in de etalage heeft gezet als gevolg van de splitsing. De verkoop van het retailonderdeel, waaronder ook tv- en internetklanten, zou volgens ingewijden al in een vergevorderd stadium zijn.

Het Gerechtshof veegt alle argumenten tegen de splitsing van Delta en concurrent Eneco van tafel geveegd, maar plaatst bij Delta wel een kanttekening. Omdat Delta eigenaar is van kerncentrale Borssele moet er meer informatie komen over de gevolgen van de splitsing voor Delta. ‘Het laat zich aanzien dat Delta gedwongen zal zijn haar lucratieve netbeheer van de hand te doen en met de verliesgevende commerciële activiteiten achter zal blijven. Dit betekent mogelijk het einde van het bedrijf’, zo staat in het tussenvonnis. Eneco moet wel splitsen.

Delta laat weten zich te herkennen in de conclusie ‘dat de splitsing niet aan de orde mag zijn, zolang de Staat geen adequate nadeelcompensatie biedt voor het feit dat Delta met een onverkoopbare kerncentrale achterblijft.’

 

Bron: FD