Duitse regering gaat subsidies groene stroom aanpakken

Duitsland wil de kosten van subsidies voor groene stroom in 2017 aanzienlijk verminderen. De Duitse regering zet daarom een rem op de Energiewende. Dit is de Duitse transitie naar een economie die draait op groene energie.

Sinds de jaren ’90 wordt er veel geïnvesteerd, zowel door bedrijven als particulieren, in windparken en zonnepanelen. De investeerders krijgen in ruil daarvoor 20 jaar lang een vaste prijs voor de elektriciteit die ze aan het net toevoegen.

De jaarlijkse kosten hiervan zijn inmiddels opgelopen tot zo’n € 20 miljard. Oorzaak hiervan is de halvering van de stroomprijzen in vijf jaar tijd door het snelgroeiende aanbod uit hernieuwbare bronnen. Duitse burgers betalen het verschil tussen de groothandelsprijs (het bedrag dat op de stroommarkt voor elektriciteit wordt betaald) en de vaste vergoeding die groene producenten ontvangen.

Naast het versoberen van de vaste vergoedingen wil de regering een maximum stellen aan de groei van het aantal windmolens. In 2015 werd nog ruim 3500 megawatt aan capaciteit bijgebouwd. Vanaf 2017 zal dit waarschijnlijk eenderde minder zijn. Ondanks deze verlaging wil de Duitse minister van financiën Sigmar Gabriel ervoor zorgen dat 45% van de Duitse stroomopwekking uit groene bronnen komt.

Bron: FD