Emerson gaat nieuw Culzean-gasveld in Noordzee automatiseren

Maersk Oil heeft Emerson Process Management, een wereldwijd opererend bedrijf van Emerson (NYSE: EMR), het contract gegund om het nieuwe Culzean-gasveld in de Noordzee te automatiseren. Dit gasveld is een van de grootste gasvoorraden in de regio en gaat naar verwachting aan 5% van de totale Britse vraag voldoen.

Maersk investeert samen met zijn partners ongeveer $ 4,5 miljard in het Culzean-project. Drie boorplatforms zijn samen goed voor 12 boorputten en bevatten een centrale verwerkingsinstallatie, een control room en een woongedeelte. Emerson is de hoofdaannemer voor de automatisering en levert automatiseringsdiensten en -technologie voor de drie platforms zelf en verder voor een observatiepost aan land. Vanuit daar zijn zo nodig ingrepen op afstand mogelijk.

“Emerson levert beproefde technologie en heeft met eerdere automatiseringsprojecten op de Noordzee laten zien goed in staat te zijn om financiële risico’s en planningsrisico’s te managen”, aldus Steve Sonnenberg, President van Emerson Process Management. “Met deze ervaring ondersteunen we Maersk Oil in de bouwfase en op langere termijn tijdens de operatie, en maken we een succes van dit prestigieuze en belangrijke project.”

Emerson levert vanuit haar Britse hoofdkantoor in Leicester een aantal project- en ondersteuningsdiensten om het project binnen de planning uit te voeren. Het betreft onder andere systeemontwerp en -engineering, configuratie, test, installatie en inbedrijfstelling. De operator-training is bedoeld voor de operators en de technici, om de productie veilig en zo snel mogelijk op te starten.

De procesbesturings- en veiligheidssystemen van Emerson zorgen voor een veilige en efficiënte productie. Ze voeren zo nodig een noodstop uit en regelen de brand- en gasdetectiesystemen. Emerson levert ook de meet- en regeltechnologie die aan de hoge eisen voldoet die kenmerkend zijn voor de uiterst hoge druk en temperatuur. Verder levert Emerson de technologie voor het asset-management en het monitoren van de status van de apparatuur. Dit zorgt voor efficiënter onderhoud en helpt ongeplande stilstand te voorkomen.

De productie start naar verwachting in 2019 voor een periode van minstens 13 jaar.