Engie mag in Zuid-Holland tweeduizend laadpalen plaatsen

Het Franse energiebedrijf Engie, voorheen GDF Suez heeft de aanbesteding van de gemeente Rotterdam om maximaal tweeduizend openbare laadpalen voor elektrische auto’s te plaatsen gewonnen. Vjjftien andere gemeenten uit de Metropoolregio Rotterdam, Den Haag en Gouda hebben zich hierbij aangesloten.

De meeste palen zullen in de Maasstad komen. Elke paal heeft twee laadpunten, waardoor er in totaal 1800 laadpunten worden toegevoegd. Dit is bijna een verdubbeling van het huidige aantal. De overige palen worden in de andere gemeenten geplaatst.

Voor het einde van 2018 moeten alle palen geplaatst zijn. Een voorwaarde uit de overeenkomst is dat er op termijn een rendabele en gezonde markt ontstaat voor de plaatsing van laadinfrastructuur.

De palen worden geleverd door EV-Box. Engie gebruikt voor het plaatsen big data. ‘We gaan nauwkeurig monitoren hoe en vaak de nieuwe oplaadpunten worden gebruikt. Waar nodig worden extra palen geplaatst’, zegt Jacco van der Burg van Engie.

In 2012 mocht Engie ook al honderden palen plaatsen in de voormalige Stadsregio Rotterdam.

Nederland heeft ruim 8700 publieke laadpunten, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daarnaast zijn er ruim 15.000 semi-publieke laadpunten en 541 snellaadpunten.

Bron: FD