Geen fusie industriële gasconcerns Linde en Praxair

Het Duitse gasbedrijf Linde en de Amerikaanse concurrent Praxair hadden samen het grootste industriële gasconcern van $ 60 miljard ter wereld  kunnen worden. Maar de gesprekken over de fusie zijn op detailniveau gestrand, zo laat Linde weten.

Linde is producent van industriële en farmaceutische gasproducten en heeft een goede marktpositie in Europa en Azië. Praxair is daarentegen sterk in de VS en Latijns-Amerika. Er is dus weinig geografische overlap en dat maakt dat de bedrijven goed bij elkaar passen. Belangrijker voor de fusie was echter de mogelijkheid voor kostenbesparing en het afbouwen van overcapaciteit. De voordelen van een fusie werden geschat op ongeveer € 800 miljoen.

De markt, die al tijden onder druk staat door dalende grondstofprijzen als gevolg van tegenvallende economische groei in onder meer China, wordt gekenmerkt door consolidatie. Marktleider Air Liquide uit Frankrijk kocht eerder dit jaar het Amerikaanse Airgas voor $ 13,4 miljard. Met een fusie tussen Linde en Praxair zouden er drie grote industriële gasconcerns overblijven.

Bron: FD