Groen licht voor megaprojecten in olie- en gassector ondanks lage olieprijs

Oliemultinationals hebben de afgelopen jaren voor honderden miljarden dollars aan nieuwe investeringen uitgesteld. Toch zijn er een aantal megaprojecten die, ondanks de lage olieprijs, in ontwikkeling zijn en de komende jaren in productie gaan.

Kashagan
Kashagan wordt door sommige experts gezien als het duurste energieproject ooit. Het olieveld in het noord-westen van de Kaspische Zee werd in 2000 ontdekt en is een van de grootste olievondsten van de afgelopen decennia. Reparatiewerkzaamheden aan een lekkage in een belangrijke gaspijpleiding hebben jaren geduurd, maar Shell verwacht dat dit jaar weer met de productie kan worden gestart. De zware klimatologische omstandigheden maken het technisch lastig om de olie naar boven te pompen. De capaciteit van Kashagan is 370.000 vaten per dag. De investeringen in het veld worden geschat tussen $ 50 miljard en $ 116 miljard. Door dit verschil wordt het project ook wel ‘cash all gone’ genoemd.

Prelude
De Prelude is de grootste drijvende fabriek ter wereld met een capaciteit van 3,6 miljoen ton per jaar. De Prelude is nog in aanbouw en moet in 2018 het eerste gas gaan produceren in het Browse Bassin in Australië. Gas wordt via geboorde putten in het schip gepompt, afgekoeld tot liquid natural gas en direct in de tankers geladen die aan de Prelude kunnen aanleggen. De bouw van het schip kost $ 12 miljard.

Shah Deniz 2
Het gas dat wordt opgepompt uit gasveld in het oosten van de Kaspische Zee wordt getransporteert naar de grens tussen Georgië en Turkije. Vanuit dat punt moet er elk jaar 6 miljard m3 gas naar Turkije gaan en 10 miljard m3 naar Europa. Voor de transport naar Europa wordt de Trans-Anatolische Pijpleiding aangelegd. In 2019 zou het eerste gas door de leidingen moeten stromen. Met Shah Deniz 2 wil de Europese Unie minder afhankelijk worden van Rusland. In de toekomst kan wellicht ook uit andere landen gas via de nieuwe pijpleiding naar Europa komen. De bouw van de installaties en pijpleidingen in Azerbeidzjan vragen een investering van $ 28 miljard.

Appomattox
In juli 2015 gaf Shell het startsein voor dit project, 130 kilometer uit de kust van Louisiana. De Appomattox wordt het grootste diepzee (2200 meter) productieplatform in de Golf van Mexico met een capaciteit van 175.000 vaten per dag. Shell is er in geslaagd om, door kostenbesparingen, de break-evenprijs van het project omlaag te brengen naar $ 55 per vat. Dit is echter nog steeds hoger dan de huidige olieprijs die rond de $ 42 ligt. De investeringen van het Appomattox-project worden geschat op $ 4 miljard. Een ander project in aanbouw is het project Stones. Hiermee zal Shell in nog diepere zee naar olie gaan boren.

Gorgon
Het Gorgon-gasproject is een van de grootste liquid natural gas-projecten ter wereld. 60 kilometer voor de kust van Australië wordt, 3 tot 4 kilometer onder de zeebodem, gas opgepompt en via pijpleidingen naar het eiland Barrow getransporteerd. Hier wordt het gas verwerkt en via een exportterminal in lng-tankers geladen. De aanleg van het eiland Barrow en de fabriek kostten naar verluidt $ 54 miljard. Zo’n $ 20 miljard meer dan in eerste instantie was geschat. Kort na de eerste gas-productie in maart van dit jaar werd door technische problemen de productie stilgelegd. Inmiddels is de productie voor een deel weer gestart. De capaciteit van Gorgon is ruim 15 miljoen ton per jaar.

Bron: FD