Groene energie Greenchoice voor gemeenten in de Drechtsteden

Sinds 1 januari levert duurzame energieleverancier Greenchoice groene stroom en CO2-gecompenseerd gas aan zes gemeenten die samen de Drechtsteden vormen. Dat zijn Dordrecht, Alblasserdam, Hendrik Ido Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht. Vanaf 1 januari 2018 gaat ook gemeente Hardinxveld-Giessendam over naar Greenchoice. Greenchoice levert in elk geval voor de komende drie jaar circa 34 miljoen kWh groene stroom. Dat is te vergelijken met het stroomverbruik van circa 10.000 huishoudens. Greenchoice levert inmiddels duurzame energie aan circa een kwart van alle gemeenten in Nederland.

 
Gegarandeerd Nederlandse duurzame stroom
De Drechtsteden stelden als voorwaarde dat de nieuw te kiezen energieleverancier uitsluitend groene stroom en CO2-gecompenseerd gas mag leveren. Bij dat soort duurzame stroom hoort een Garantie van Oorsprong (GvO): een digitaal certificaat dat precies laat zien waar en hoe de groene stroom is opgewekt. De GVO’s van Greenchoice garanderen dat de stroom duurzaam in Nederland is opgewekt, via wind, zon of biomassa. Daarnaast compenseert Greenchoice de CO2-uitstoot van het aan Drechtsteden te leveren gas via verschillende gecertificeerde projecten.
Gemeenten grote rol in groen
Greenchoice levert intussen al duurzame energie aan meer dan een kwart van de Nederlandse gemeenten. Commercieel Directeur Diane Klok van Greenchoice zegt daarover: “We zijn blij met de Drechtsteden gemeenten als nieuwe klant. Zelf roepen we gemeenten al een tijdlang actief op strengere eisen te stellen aan hun groene stroom. En niet meer te kiezen voor het vergroenen via buitenlandse GVOs. Gemeenten zijn grote gebruikers van energie en hebben ook een voorbeeldfunctie naar hun inwoners. Hun groene keuzes zijn extra belangrijk voor een steeds duurzamer Nederland.”