Groene energie maken meteorologen belangrijk

Bij MeteoGroup werken 150 meteorologen, ongeveer net zo veel als het aantal programmeurs. Afgelopen jaar behaalde MeteoGroup een omzet van € 60 mln. Een deel van de meteorologen is toegewijd aan een bepaalde sector, zoals scheepvaart, transport en media. Maar ook supermarktketens willen steeds vaker informatie over het weer, zegt Matthias Kittler, hoofd producten en diensten van MeteoGroup. ‘Als het koeler is, dan eten mensen meer bananen. Als het warmer is, eten ze meer aardbeien.’ Dat is allemaal te destilleren uit algoritmes en de aanwassende database.

MeteoGroup heeft meteorologen exclusief voor nutsbedrijven. ‘Ook een bedrijf met kolencentrales wil weersinformatie. Dat gaat dan bijvoorbeeld over het transport van energie. Als het koud is, kan er ijs komen op de hoogspanningskabels, waardoor die gaan ‘dansen’. En als het warm is, kan de wind weer verkoeling brengen aan die kabels. Dat is informatie die energiemaatschappijen willen hebben. Meteorologen speciaal voor energiemaatschappijen, die bestonden tien jaar geleden niet’, aldus Kittler.

Energiemeteorologie is anders dan de weerman op tv. ‘Het gaat ons niet zozeer om hoe hard het waait. Voor ons gaat het om de conversie, dus hoeveel energie er opgewekt of verbruikt zal worden, zegt Stafan Meulemans, meteoroloog bij energiemaatschappij Engie in Brussel. Hij werkt in de handelsdesk bij Engie, waar hij handelaren en portfoliomanagers advies geeft over de vier variabelen: wind, zon, neerslag en temperatuur. ‘Een meteoroloog bij een nutsbedrijf heeft geen ‘einddatum. De weerman op tv wordt nog wel eens vervangen’, aldus Meulemans.

‘Hernieuwbare energie is slechts een klein deel van markt voor meteorologische diensten. Succesvolle bedrijven in deze markt, zijn er vooral op het gebied van automatisering’, zegt Bill Gail, hoofd technologie van de Global Weather Corporation in Boulder, Colorado. Daarom betwijfelt hij of er veel plek is voor nieuwe meteorologen. ‘Ons bedrijf kan prognoses voor alle wind- en zonne-projecten in de wereld aanbieden, zonder dat we hiervoor veel personeel moeten aannemen. We hebben de systemen al klaar om dit te doen.’

Daarbij is groen onderhand ook gemeengoed geworden, zegt Gail. ‘Prijzen voor prognoses van een wind- of zonne-energie zijn de afgelopen vijf tot zeven jaar hard gedaald.’ Volgens hem hebben is hernieuwbare energie ‘een van vele de verschillende aandachtsgebieden’ van meteorologische bedrijven.

 

Bron: FD