Hernieuwbare energie uit stromend water

Eerste innovatieve stuw in Nederland haalt hernieuwbare energie uit stromend water!

Fotografie: Peter Venema
Fotografie: Peter Venema

Hernieuwbare energie uit stromend water, en dat dankzij een innovatieve en duurzame stuw! Uniek in Nederland en daarom is Waterschap Rivierenland trots om de eerste te lanceren; een  prefab inbouw-stuw van gerecycled plastic die door middel van waterkracht groene energie opwekt. Op donderdag 29 september vond in Ommeren de officiële ingebruikname plaats. Bestuursleden Hennie Roorda en Mathieu Gremmen hebben de openingshandeling verricht.

 

Innovatie en duurzaamheid

Het waterschap, de startup EQA-Projects B.V., studenten en anderen hebben deze stuw met het oog op duurzaamheid in driekwart jaar ontwikkeld en laten maken door lokale marktpartijen.  Deze stuw heeft geen dure betonconstructie of ijzeren vijzels, maar bevat hergebruikte materialen en een slim waterrad voor het opwekken van groene waterkracht. Hiermee wordt hernieuwbare energie opgewekt en CO2 bespaard. Zoals heemraad Hennie Roorda zei “Waterschap Rivierenland heeft als doel om in 2030 energieneutraal te werken, dit helpt hierbij”.

 

Kostenbesparing

De EQA-stuw is revolutionair ten opzichte van de traditionele stuw omdat deze volledig geautomatiseerd, zelfvoorzienend en zelflerend is. De stuw is uitgerust met meet- en sturingsapparatuur voor effectief en voordelig waterbeheer en is online gekoppeld aan het waterschap. Met meer dan 35.000 geregistreerde stuwvakken in Nederland kan deze kleinschalige waterkracht, met deze voordelige aanpak, vanuit het niets zomaar een factor van betekenis worden.