Maker ‘monopiles’ Sif draait op volle kracht

Offshore wind is populair en de vraag naar fundering voor zeewindmolens is dan ook groot. Het Roermondse bedrijf Sif maakt de zogeheten ‘monopiles’ voor windmolens op zee, enorme stalen buizen die onder het wateroppervlak komen.

Donderdag kwam Sif voor het eerst, na drieënhalve maand aan de beurs, met halfjaarcijfers. De winst is gestegen met 45% naar € 22,6 miljoen. De omzet is ruim verdubbeld naar € 205 miljoen. De operationele winst steeg met 33% naar € 32,1 miljoen.

Naar verwachting opent Sif eind september of begin oktober een nieuwe productielocatie in Rotterdam. De nieuwe locatie wordt € 14 miljoen duurder dan begroot i.v.m. aanpassingen om nog beter te kunnen inspelen op de markt.

Een van de redenen om in Rotterdam te bouwen is de lagere kostprijs van windmolenparken op de Noordzee. Als gevolg daarvan voelen ook de toeleveranciers prijsdruk.
De locatie in Rotterdam kan 75.000 ton staal verwerken. De huidige capaciteit is 225.000 ton. In totaal kan Sif straks dus 300.000 ton staal verwerken. Sif richt zich volledig op de grootste monopiles, vanaf zeven meter diameter en 1100 ton. Met de nieuwe locatie wordt de capaciteit daarin verdubbeld. Door het stroomlijnen van de fabricage en de efficiëntere werkwijze met de komst van de nieuwe locatie kan Sif de prijsdruk opvangen.

De eerste tender voor de bouw van het eerste windpark bij Borssele is gewonnen door Dong. De komende maand is de tweede tender. Omdat Sif betrokken is bij meerdere projecten is het voor het bedrijf geen noodzaak om ‘Borssele’ als opdracht te krijgen. Maar omdat het dicht bij de productiefaciliteit is, is het wel een logisch project. Het kan echter ook zijn dat de opdracht zo groot is, dat deze gesplitst wordt tussen meerdere leveranciers van monopiles.

Bron: FD
Foto: Sif