Offshorebedrijven zoeken aansluiting bij windenergie

Voor de hele offshore geldt dat waar mogelijk verschuiven de bedrijven hun activiteiten naar wind. Op zee zijn volop plannen voor de aanleg van windparken en dus zit daar geld. In olie en gas zijn de inkomsten soms gehalveerd. En de olieprijs ligt 50% lager dan twee jaar geleden.

Boskalis heeft als ‘maritiem dienstverlener’ veel klanten in de olie- en gasindustrie. Het bedrijf liet in zijn recente trading update weten dat, dankzij de overname van de windactiviteiten van VolkerWessels, het orderboek goed gevuld was. Van het onderdeel Offshore Energy stegen de omzet en het resultaat. Maar zonder de windportefeuille en de acquisitie zouden de resultaten lager zijn geweest dan in de voorgaande kwartalen.

Het Rotterdamse bedrijf Van Oord behaalde vorig jaar een omzet van € 715 miljoen in offshore wind. Dit is bijna drie keer meer dan de omzet in olie en gas (€ 242 miljoen). Omdat het vermogen van windturbines steeds groter wordt en ze daardoor zwaarder worden, kocht het bedrijf deze zomer het installatieschip Aeolus. Het schip krijgt een een kraan met een hefcapaciteit van 1600 ton.

Niet alle bedrijven kunnen een verschuiving naar windenergie maken. SBM Offshore bouwt FPSO’s. Dit zijn omgebouwde reuzentankers die op zee aardolie en aardgas kunnen opslaan en verwerken. Voor het bedrijf blijft windenergie voorlopig een marginale activiteit.

Bron: FD