Olie- en gasbedrijven investeren meer in 2017

Olie- en gasbedrijven gaan dit jaar voor het eerst sinds 2014 meer investeren. Het aantal definitieve investeringsbeslissingen voor nieuwe projecten zal in 2017 zelfs verdubbelen ten opzichte van vorig jaar. Dat verwacht olie- en gasconsultant Wood Mackenzie.

‘Het jaar 2017 zal laten zien hoe efficiënt de olie- en gassector is geworden. Over de hele linie zien projecten er beter uit’, aldus Malcolm Dickson, analist bij Wood Mackenzie in een woensdag gepubliceerd rapport.

De afgelopen jaren veroorzaakte de sterk dalende olieprijs voor grote malaise in de sector. Bedrijven investeerden massaal minder in de zoektocht naar nieuwe olie en gas. Ook bij bestaande projecten werd stevig bezuinigd en toeleveranciers werden onder druk gezet om de kosten te verlagen.

Maar volgens Wood Mackenzie zijn de vooruitzichten voor dit jaar voor het eerst sinds lange tijd beter. Bedrijven gaan 3% meer uitgeven om nieuwe olie te vinden en te produceren. In totaal gaat het om een bedrag van $450 mrd. Het investeringsniveau ligt daarmee echter nog altijd 40% onder de niveaus van 2014.

Naar verwachting zal vooral de schalieoliesector in de Verenigde Staten zal dit jaar vooroplopen in het herstel. Door alle kostendalingen van de afgelopen jaren is de sector al een stuk slanker en wendbaarder geworden. De sector zal erin slagen de kosten nog iets verder omlaag te brengen.

Volgens Wood Mackenzie is er niet héél veel ruimte meer voor kostenverlagingen. ‘Prijsdalingen lagen op ongeveer 20% gemiddeld in de afgelopen twee jaren. Vooral de marges in de dienstverlenende sector zijn flinterdun.’

Die dalende kosten zijn voor het Noorse Statoil reden om het aantal exploratieboringen dit jaar op te voeren. Het bedrijf krijgt voor dezelfde investeringen veel meer waar voor zijn geld: ‘Door te profiteren van onze eigen verbeteringen en veranderde marktomstandigheden zijn we nu in staat om meer boorputten, grotere oppervlaktes en meer seismiek voor onze exploratie-investeringen te krijgen’, zei hoofd exploratie bij Statoil Tim Dodson begin dit jaar. Zo is het dit jaar bijvoorbeeld veel goedkoper om offshore-schepen en apparatuur te huren dan een paar jaar geleden. Statoil is van plan om dertig boorputten te slaan in 2017, vergeleken met 23 in 2016.

Bron: FD