Olie-industrie in transitie vertrouwt op aantrekkende olieprijs

De oliesector heeft het zwaar te verduren gehad. Maar er heerst optimisme door een groeiende energievraag.

Momenteel wordt de olieprijs laag gehouden door enorme olievoorraden in de wereld, van in totaal ongeveer 400 miljoen. Maar Amrita Sen, hoofd olie-analist bij Energy Aspects stelt dat ‘na een periode van ongeveer twee jaar de voorraden eindelijk aan het afnemen zijn.’ Toch zal de olieprijs volgens haar kunnen herstellen als de voorraden 200 miljoen tot 300 miljoen vaten lager liggen. Het herstel kan dan wel snel gaan met een prijspiek richting of zelfs boven de $ 100 in 2018.

Ook Helima Croft, wereldwijd hoofd grondstoffen bij RBC Capital Markets, verwacht een herstel van de olieprijs. Croft gelooft niet, in tegenstelling tot sommige marktanalisten, in het opnieuw opstarten van de olieproductie in landen, zoals Venezuela, Nigeria en Libië. Venezuela staat op humanitair en politiek gebied aan de rand van de afgrond, Nigeria heeft flinke structurele problemen en ook Libië zijn er te grote problemen om een snel substantieel productieherstel te verwachten.

De volgende conclusie kan worden getrokken: als de Opec-landen er deze maand in Algerije in slagen om tot een gezamenlijk standpunt te komen, ligt er nu een bodem onder de olieprijs met opwaarts potentieel.

Bron: FD