Pollutec 2016: Innovatief en internationaal

De internationale milieuvakbeurs Pollutec 2016 (Lyon, 29 november-2 december) werd bovenal gekenmerkt door het innovatieve karakter van het aanbod van de exposanten alsmede door een toename van het aantal internationale bezoekers, als gevolg van intensieve samenwerking met de partners van de beurs. 2.206 exposanten (618 internationaal) ontvingen niet minder dan 60.834 bezoekers, waarvan 14% internationaal (8.669). Nederland was eveneens sterk op de beurs vertegenwoordigd met bijna 30 bedrijven, waarvan 10 in een nationaal paviljoen georganiseerd door Global Matching i.s.m. de Nederlandse Ambassade in Parijs en haar dependance NBSO in Lyon.

Innovatie alom present op de beursvloer
Milieu innovatie, van oudsher de bestaansreden van de Pollutec, werd dit jaar extra in de schijnwerpers gezet om deze nog duidelijker onder de aandacht van de bezoekers te brengen, onder meer door middel van de zogenoemde ‘Spots Inno’, speciale forums om de innovaties van de verschillende sectoren uit te lichten, welke een groot succes waren.

Een andere belangrijk evenement om innovatie onder de aandacht te brengen was de ‘Vitrine de l’Innovation’, waar een selectie van 20 bedrijven met groot marktpotentieel zich middels een pitch aan een gekwalificeerde jury konden presenteren. De 3 winnaars kwamen uit traditioneel sterke sectoren op de Pollutec: water (instrumentatie), energievalorisatie van afval en energie-opslag(1).

Daarnaast was innovatie natuurlijk alom vertegenwoordigd op de stands, en tijdens lezingen en prijsuitreikingen. De belangrijkste trends waren de integratie van IT bij alle milieu-oplossingen (en niet alleen bij energie), de preventie van vervuiling van open water, efficiënt watergebruik van industrieën, optimalisering van afvalverwerking om zoveel mogelijk materiaal te hergebruiken, enzovoort.

Ook kwam op de Pollutec het thema van de circulaire economie naar voren, onder meer met de lezing ‘Nieuwe urbanisatie en circulaire economie’ en ‘Hoe innoveren steden om nieuwe programma’s voor circulaire economie toe te passen?’ Deze laatste lezing werd georganiseerd door de stad Lyon als voorbode op de internationale stedentop die de stad wil organiseren tijdens de Pollutec in 2018(2).

Internationale samenwerking centraal op de Pollutec
Milieuvraagstukken kennen geen grenzen maar sommige oplossingen zijn beter toepasbaar in een bepaalde regio dan andere. De Pollutec is zich hiervan bewust en ontwikkelt sinds vele jaren een strategie om milieuoplossingen zo goed mogelijk te laten samenvallen met de behoefte van diverse landen en regio’s. Dit verklaart het succes van operaties als ‘Vietnam eregastland’ en het – dit jaar verbeterde – Afrikaforum, alsmede de programma’s voor speciale delegaties uit landen uit Zuid-Oost Azië en Latijns-Amerika.

Een unieke marktplaats voor de eco-industrie
De Pollutec streeft ernaar om businesscontacten te initiëren. Op de beurs worden talloze contacten gelegd, contracten getekend of geïnitieerd. Voorafgaand aan de beurs worden reeds contacten gelegd middels het handelsplatform, waar niet minder dan 796 projecten van tevoren aangemeld zijn. Daarnaast organiseerde de Kamer van Koophandel van de regio Rhône-Alpes in samenwerking met Europe Enterprise Network de ‘Green Days’, business meetings en uitwisselingen.


 1) De 3 winnende startups van de Vitrine de l’Innovation waren: Lancey Energy Storage (elektrische radiator met geïntegreerde batterij die energie kan opslaan in daluren en teruggeven in piekuren), Waga Energy (eerste industriële unit die bio-methaan produceert op basis van biogas die tot nu toe onbruikbaar was vanwege onzuiverheden) en Fluidion (microbiologische analyse-apparatuur die de aanwezigheid van E-coli kan detecteren en deze gegevens real-time kan doorgeven om snelle interventie mogelijk te maken).

2) De volgende editie van de Pollutec vindt plaats van 27 t/m 30 november 2018 in Lyon (Eurexpo).