Na record in eerste halfjaar zijn investeerders terughoudend

In de eerste helft van 2016 werd er € 14 miljard geïnvesteerd in windparken op de Noordzee. Een record, want in heel 2015 was dat € 13 miljard. Dit blijkt uit cijfers van WindEurope, een belangenvereniging in Brussel. “Dit toont duidelijk de toewijding van de industrie aan wind op zee”, aldus directeur Giles Dickson.

Want wind op zee is populair. De parken groeien en de turbines worden hoger. Ook de capaciteit van de turbines neemt toe. Dit jaar worden de eerste turbines met een vermogen van acht megawatt geplaatst. Vijf jaar geleden was het gemiddelde nog vier megawatt. Desalniettemin dalen de kosten.

Vorige maand is een verklaring voor een plan om de kosten van offshorewind terug te brengen ondertekend door elf Europese energiebedrijven. Inclusief de kosten om de turbines aan te sluiten op het net, moeten de kosten zijn teruggebracht naar € 80 per megawattuur in 2025. Nederlands bedrijven, waaronder Lagerwey, Shell en Van Oord, zijn samen met de TU delft, ECN en TNO een soortgelijk initiatief gestart. Zij willen dat in 2023 wind op zee € 70 per megawattuur gaat kosten. Het Deense bedrijf Dong gaat het windpark bij Borssele voor de Zeeuwse kust aanleggen voor een prijs van gemiddeld € 72,70 per megawattuur, exclusief aansluiting op het net. Dit park wordt het grootste van Europa.

In het eerste half jaar zijn veel minder windparken aangesloten dan in de eerste zes maanden van 2014. Dit heeft te maken met het cyclisch karakter van de aanleg van windenergie. Dit jaar worden veel funderingen gelegd en volgend jaar komen dan de turbines en worden die aangesloten. Op dit moment zijn er dertien commerciële offshore-windparken in aanbouw, die samen een capaciteit hebben van 4.200 megawatt. De bestaande capaciteit wordt hiermee met ruim een derde uitgebreid. Eind juni waren er 3.334 offshore-turbines (82 windparken) in zee met een vermogen van 11.538 megawatt.

Het Nederlandse stumileringsbeleid voor wind op zee loopt nog tot 2023. Wat er daarna gebeurt is niet duidelijk. Dit zorgt ervoor dat investeerders terughoudend worden. Volgens WindEurope zal naar verwachting zal de komende twaalf maanden € 5,2 miljard geïnvesteerd worden in wind op de Noordzee. Dat is een behoorlijke daling ten opzichte van de € 14 miljard van de eerste helft van dit jaar.

Bron: FD