RWE krijgt subsidie voor bijstook biomassa

Het Duitse nutsbedrijf RWE heeft subsidie gekregen voor de bijstook van biomassa. Hoeveel de staatssteun bedraagt, wil het bedrijf niet bekend maken.

Twee maanden geleden berekenden experts dat kolencentrales tussen de € 2 mrd en € 2,5 mrd subsidie zouden gaan aanvragen voor de bijstook van biomassa. Naast RWE kunnen ook de energiebedrijven Uniper en Engie aanspraak maken op staatssteun. In oktober wilden de bedrijven niets zeggen over hun subsidieaanvragen.

De looptijd van subsidies voor bijstook is acht jaar. In de afgelopen ‘voorjaarsronde’ kreeg Essent, onderdeel van het Duitse RWE, € 1,2 mrd subsidie voor de bijstook in de Amercentrale in Geertruidenberg. Deze centrale zal, door de subsidie, in 2020 voor 80% draaien op biomassa. De kolencentrale van RWE in de Eemshaven zal 15% van de energie opwekken met biomassa. Het ministerie van Economische Zaken kent voor beide centrales de komende acht jaar structureel SDE+-subsidie toe, waardoor de transformatie mede mogelijk is.

Subsidie voor bijstook van biomassa is controversieel. Energiemaatschappijen ontvangen subsidie om houtsnippers te verbranden in hun kolencentrales. Vaak worden die snippers aangevoerd uit Noord-Amerika.

Uit een studie van onderzoeks- en adviesbureau CE Delft, uitgevoerd in opdracht van energiemaatschappij Eneco en natuurorganisatie Natuur & Milieu, bleek dat de doelen uit het Energieakkoord ook zonder bijstook van biomassa haalbaar zou zijn. Daarnaast is de CO2-reductie bij de bijstook van biomassa relatief gering.

 

Bron: FD