Sombere vooruitzichten conventionele stroom

In september brengt EON Uniper naar de beurs. Daarmee wordt het ‘fossiele’ dochterbedrijf afgesplitst. Duurzame energie, het netbeheer en de kerncentrales, onder druk van Duitsland, blijven bij EON. Hoewel EON aanvankelijk een belang houdt van ruim 46%, doet het bedrijf de vervuilende activiteiten met Uniper de deur uit.

De splitsing is het antwoord op de Duitse verduurzamingspolitiek. Deze is in een stroomversnelling geraakt na de kernramp in het Japanse Fukushima en heeft de traditionele stroomgrootmachten aan het wankelen gebracht. Ook rivaal RWE zal later dit jaar het bedrijf gaan splitsen, alleen zal RWE juist de vervuilende activiteiten behouden in het moederbedrijf en het kleinere groene onderdeel naar de beurs brengen.

De Duitse energiewetenschapper Heinz-Josef Bontrup geeft aan dat de stroomgiganten veel te traag hebben gereageerd op de Duitse transitie naar een economie die draait op groene energie. Hij vreest dat de 15.000 werknemers van Uniper straks werken voor een sterfhuis.

EON en RWE hebben echter de hoop gevestigd op de komst van een ‘capaciteitsmarkt’, waarin ondernemingen door de markt gecompenseerd voor het beschikbaar houden van kolen- en gascentrales om de voorzieningszekerheid te garanderen.

Deze centrales zijn namelijk betrouwbaarder dan de groene bronnen, zoals windmolens en zonnepanelen. Er blijven alternatieven nodig als het klimaat niet meewerkt.

Bontrup heeft echter geen vertrouwen in een zogenaamde ‘capaciteitsmarkt’. “Het klinkt leuk, maar de politiek lijkt niet van zins erin mee te gaan.”

Bron: FD