Suncor schrijft € 70 mln af na mislukte boorpoging Shell

Onlangs maakte het Canadese bedrijf Suncor bekend ruim € 70 miljoen af te schrijven. Aanleiding is een eerste boorpoging van Shell om olie te vinden in de diepzee voor de kust bij Nova Scotia in Canada. De boorpoging leverde deze maand niets op.

In juni 2014 verkocht Shell Canada een 20%-belang in het exploratieproject aan Suncor en 30%-belang een het Amerikaanse ConocoPhillips. Shell Canada is, met een resterend belang van 50% nog wel operator van het diepzeeproject.

Shell Canada heeft Suncor laten weten dat het boren van de eerste exploratieput is afgerond en de zogenoemde Cheshire-put ‘niet-commercieel’ is bevonden. In een persbericht laat Suncor weten in het derde kwartaal zijn aandeel in de exploratieput af te zullen schrijven. ‘Dat aandeel is conform de commerciële voorwaarden van Suncors overeenkomst naar verwachting ongeveer C$ 105 miljoen na belasting’, aldus Suncor.

Shell gaat eind deze maand een tweede put boren, 120 km ten zuidwesten van Cheshire.

Het bedrijf heeft vergunningen voor het boren van twee putten.

Shell wil niet bekend maken of het zelf ook heeft afgeschreven op de Cheshire-put. In een eigen persbericht van juni 2014 heeft Shell echter bekend gemaakt in 2012 en 2013 zes licenties voor in totaal C$ 998 miljoen gekocht te hebben. Destijds waren dat de verwachte kosten voor de zes jaar durende exploratiecampagne in het gebied, dat een omvang heeft van bijna 20.000 km2.

Bron: FD