Vaasa: energie-hotspot aan de Botnische golf

Het Finse stadje Vaasa, 430 kilometer ten noorden van Helsinki en 67.000 inwoners, is een walhalla voor ingenieurs en energiedeskundigen. Deze stad biedt met zijn energiesector een werkgelegenheid waar zelfs Helsinki niet aan kan tippen. 30% van de Finse export van energieproducten is uit Vaasa afkomstig.

Van de 140 actieve bedrijven zijn scheepsmotoren- en generatorbouwer Wärtsilä en automatiserings- en infrabedrijf ABB de grootste. De energiebedrijven zetten gezamenlijk € 4 miljard om. ‘De toekomst is prachtig, vooral voor ontwikkelings- en ontwerpafdelingen’, zegt burgemeester Tomas Häyry. ‘Het buitenland heeft veel interesse om hier te investeren.’ Volgens Häyry liggen er vooral kansen in ontwikkelingslanden, zoals China en Egypte. ‘Hun megasteden kampen met enorme klimaatproblemen. Ik ben ervan overtuigd dat wij een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing.’

Vaasa blijft zoeken naar nieuwe plekken om de kennis en kunde te promoten en toe te passen. Zo vaart er bijvoorbeeld een milieuvriendelijke veerboot van Vaasa naar Umea in Zweden. En in een dorp buiten Vaasa gebruiken alle inwoners een slimme, digitale energiemeter, om wetenschappelijke tests met variabele wind- en zonne-energie makkelijker te maken. ‘We denken niet alleen na over techniek, maar ook over het juridische en financiële raamwerk’, aldus Häyry.

Duurzame lampen, minder warmte
In een land als Finland, waar de nachten lang zijn is goed licht erg belangrijk. Lumitar ontwikkelde de ‘light array’: een oppervlak dat licht geeft, in plaats van een gloeiende draad of gas, zoals in lampen wordt gebruikt. Deze ‘verlichters’ geven minder warmte af wat een forse energiebesparing oplevert. Lumitar is naar eigen zeggen het enige bedrijf dat ‘verlichters’ maakt.

Rolmodel
Ondernemer Jukka-Pekka Mäkinen is een rolmodel voor de ontwikkelingen in de energiesector in Vaasa. Tien jaar geleden richtte hij het bedrijf The Switch op. Aanvankelijk maakte het bedrijf vooral op maat gemaakte turbinegenerators voor windmolens, maar The Switch richt zich op wisselende niches, waarin andere bedrijven nog niet actief zijn, zoals de markt van de scheepsassen.

Bron: FD