Verlies duizenden banen door crisis offshore

De lage olieprijs en de malaise in de olie-industrie zijn de oorzaak van het verlies van duizenden banen bij Nederlandse bedrijven. Onlangs kondigden twee bedrijven reorganisaties aan en de kans is groot dat er nog meer banen moeten verdwijnen.

Bij de Rotterdamse reparatie- en onderhoudswerf Keppel Verolme zullen 96 van de 350 werknemers hun baan verliezen. Volgens directeur Harold Linssen is een inkrimping onvermijdelijk. Door de slechte markt is de omzet fors gedaald en blijft de orderontvangst ver achter. ‘Al mijn klanten zijn in de overlevingsmodus’, aldus Linssen.

De gedaalde olieprijs speelt ook Royal IHC parten. Oliemultinationals investeren niet meer in nieuwe bagger- en offshoreschepen. Vorig jaar kondigde het bedrijf al aan dat er meer dan 1400 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen. Deze reorganisatie zit nu in de laatste fase. Maar bij de scheepsbouwer worden nog eens 425 vaste en tijdelijke banen geschrapt. Dit is een zesde deel van het personeelsbestand in Nederland.

Daarnaast zijn er voor IHC ook problemen aan de baggerkant. Door de toegenomen internationale concurrentie plaatsen klanten in een later stadium een order of zien daar helemaal van af. Als gevolg van de problemen gaat IHC meer activiteiten uitbesteden naar Oost-Europa en Azië. De ‘afslanking’ moet zorgen voor een kleiner maar gezonder bedrijf.

SBM Offshore maakte in augustus bekend dat er 250 banen verdwijnen. Sinds eind 2014 zijn bij de bouwer van reuzentankers die op zee aardolie en aardgas kunnen opslaan en verwerken, hebben wereldwijd al duizenden werknemers hun baan verloren.

Bron: FD