Windmolens verder in zee bouwen is te duur

De voordelen van verder weg bouwen op de Noordzee wegen niet op tegen de berekende meerkosten van € 1,6 miljard, zo heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Om ervoor te zorgen dat de doelstellingen voor het gebruik van schone energie niet in gevaar komen, wil de minister de locatiekeuze voor grote windturbineparken niet veranderen. Herziening van de plannen zou tijdsverlies met zich meebrengen.

Daarmee komt de minister niet tegemoet aan bezwaren van kustgemeenten tegen de aanleg van windparken die vanaf de kustlijn zichtbaar zijn. Zo zou de ecologie mogelijk worden verstoord en kustgemeenten zouden minder aantrekkelijk worden voor toeristen. Ook zou de waarde van woningen met uitzicht op zee kunnen dalen.

Tegenstanders van de windparken hebben een alternatieve locatie voorgesteld. Deze loctaie, bekend onder de naam “IJmuiden Ver’ ligt verder in de Noordzee, waardoor ‘vervuiling van de horizon’ wordt tegengegaan. De meerkosten van dit alternatief waren in mei berekend op € 3 miljard, maar na ervaringen met een tender voor de bouw van grote windparken bij Borssele, is het verschil teruggebracht naar € 1,6 miljard. Uit de tender bleek dat de kosten van windturbines op zee lager uitvallen dan berekend.

 Bron: FD