Windparken goedkoper dan ooit

 

Waar twee jaar geleden het investeren in wind op zee nog een no-go was, steken verzekeraars en pensioenfondsen nu in toenemende mate geld in de bouw van windparken. Aantrekkelijk zijn het uitzicht op kasstroom, de relatief hoge rendementen en de projecten zijn langjarig. “Wind wordt steeds meer een standaard product”, aldus Simone van Gendt, hoofd project financiering van capital markets bij Rabobank.

Pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM schrijft in het laatste duurzaamheidsverslag: “Oplossingen voor het klimaatprobleem, zoals windmolenparken, blijken aantrekkelijke beleggingen in private markten, die passen binnen de gewenste risicorendementskarakteristieken.”

Rabobank is marktleider in de wereld als het gaat om het investeren in zee, volgens Marc Schmitz, executive director project finance bij Rabo in Utrecht. De bank heeft vijftien transacties gedaan voor wind op zee, waarbij wordt samengewerkt met potentiële investeerders. Het voordeel voor de klant zijn de lagere kosten. Financieringskosten voor investeerders zijn over het algemeen lager dan bankfinanciering.

De Zwitserse verzekeraar Swiss Life investeerde € 300 miljoen in een windpark voor de Duitse kust. Allianz Capital Partners belegde meer dan € 2,5 miljard in 55 parken en PGGM had een aandeel in het Duitse offshore windpark Baltic 2.

Laatstgenoemde moest zich echter terugtrekken uit het Mexicaanse windpark Marena Renovables. Door een jarenlange vertraging, omdat lokale indianenstammen zich verzetten tegen de bouw, vormde het geen interessante belegging meer, volgens een woordvoerder van PGGM.

Bron: FD