Zonneauto Nuna onthult geheime wapens

‘Beste zonnepaneel ter wereld’

Het Nuon Solar Team onthulde op 20 september twee van de geheime wapens waarmee ze volgende week de SASOL Solar Challenge in Zuid-Afrika hopen te winnen. Het grootste geheim: een nieuw zonnepaneel dat de studenten van de TU Delft “het beste paneel ter wereld” noemen.

press1Het nieuwe zonnepaneel is zo efficiënt door de innovatieve ’light trapping technology’ van DSM. De kubus gevormde hoeken zorgen ervoor dat het zonlicht minder gereflecteerd wordt. Bij laagstaande zon wordt op deze manier meer licht opgevangen en omgezet naar energie. Dit moet één procent meer energie opleveren dan het zonnepaneel dat voorheen gebruikt werd. Dat lijkt weinig, maar voor het Nuon Solar Team betekent dit dat er ruim 200 kilometer meer gereden kan worden gedurende de race dan met het voorgaande zonnepaneel. Ook is het paneel gemakkelijker schoon te maken zonder de zonnecellen te beschadigen.

‘Na vier jaar ontwikkelen is het ons eindelijk gelukt om het paneel in race conditie te krijgen. Om het nu werkend op onze zonneauto te zien liggen is fantastisch. Zoiets is nog nooit gepresteerd door andere top-teams in de zonnerace wereld.’ Aldus David Kester, Electrical Engineer van het Nuon Solar Team.

Met deze vernieuwde versie van zonneauto Nuna denkt het Nuon Solar Team dat ze een nog betere kans maakt om de SASOL Solar Challenge in Zuid-Afrika opnieuw te winnen.

Scrutineering, binnenkijken in een zonneauto
Twee dagen voor de start van de SASOL Solar Challenge in Zuid-Afrika, maken de studenten van de TU Delft hun zonneauto open zodat de wedstrijdorganisatie de zonneauto van binnen en buiten kan bestuderen. Onder andere het nieuwe zonnepaneel wordt getest. Hier wordt ook bepaald of Nuna aan de regels voldoet om op de openbare weg te mogen. Voor het Nuon Solar Team is dit een spannend moment, legt David Kester uit: “Naast dat de andere teams voor het eerst ons nieuwe zonnepaneel zien, is dit natuurlijk ook een goede kans voor ons om voor het eerst de andere zonneauto’s te bekijken en zo de concurrerende auto’s eenmalig van binnen te zien. Dit is altijd een hele gebeurtenis.”

Meer geheime wapens
Een andere innovatie, die extra energie oplevert voor de zonneauto, is een gespiegeld oppervlakte op de cockpit. Dit zorgt voor extra reflectie van het zonlicht op het zonnepaneel, wat weer meer zonne-energie oplevert.
Ook op andere vlakken boekt Nuna8s vooruitgang. Zo is de aerodynamica rondom de auto ruim 2 procent verbeterd ten opzichte van vorig jaar door een algehele geoptimaliseerde vorm. Het laatste geheime wapen van het Nuon Solar Team wordt 22 september, tijdens de kwalificatiewedstrijd voor de race bekend gemaakt.

 

De SASOL Solar Challenge SA
Op 24 september begint de SASOL Solar Challenge in Zuid-Afrika: een acht dagen durende zonnerace van Pretoria naar Kaapstad. Het Nuon Solar Team doet mee met een geüpgrade versie van zonnewagen Nuna8, waarmee ze vorig jaar in Australië wereldkampioen werden: Nuna8s. Het is de bedoeling dat de teams zoveel mogelijk kilometers afleggen. Het team van de TU Delft wil ruim 4500 kilometer rijden.