Zonneweide op dak van Amsterdams metrostation

Woensdag 7 december is gestart met de bouw van ZonStation Reigersbos. Op het dak van dit metrostation verrijst een zonnecentrale die Amsterdammers van schone energie voorziet. ZonStation Reigersbos wordt het eerste collectieve dak op een gemeentelijk gebouw in Amsterdam. Collectieve zonnedaken zijn een logische volgende stap in de transitie naar schone opweklocaties voor de stad. Er liggen nog oppervlakken ter grootte van vele voetbalvelden aan gemeentelijke daken onbenut en dat kunnen allemaal ZonStations worden.

De burger-coöperatie Amsterdam Energie nam het initiatief voor het collectieve zonnedak en ontwikkelde het samen met dak eigenaar GVB en de Gemeente Amsterdam. Het zonnedak van meer dan 83 kWp (kilowattpiek) wordt gebouwd door zonnepanelenspecialist De Zonnefabriek uit Amsterdam, en zal per jaar meer dan 74 MWh (megawattuur) aan schone energie leveren, aan 90 huishoudens. Collectieve zonnedaken zijn interessant voor Amsterdammers die geen eigen dak hebben, maar wel schone energie uit eigen bron willen.

ZonStation Reigersbos volgt op de bouw van ZonStation Wibautstraat (boven The Student Hotel). Amsterdam Energie werkt momenteel samen met dak eigenaar Gideon Goudsmit aan de ontwikkeling van het grootste collectieve zonnedak van de stad: ZonStation Westpoort. Dat zonnedak is vanwege de postcoderooskortingsregeling interessant voor bewoners van Nieuw West, die zich via Amsterdam Energie kunnen aanmelden voor een zonnepaneel.

Over Amsterdam Energie
Amsterdam Energie is een coöperatief bedrijf dat lokale energie uit duurzame bron koopt voor haar leden, en gezamenlijk investeert in nieuwe duurzame opweklocaties in de stad. Samen met 28 zustercoöperaties is Amsterdam Energie verenigd in de Duurzame Energie Unie. De ruim 10.000 leden hebben samen 1.700 duurzame bronnen in bezit en voorzien daarmee 300.000 huishoudens van groene stroom. Dat is 23% van de huishoudens die echte Nederlandse groene stroom hebben. Amsterdam Energie & DE Unie zijn door onder meer Greenpeace en de Consumentenbond uitgeroepen tot het groenste energiebedrijf van Nederland.