Eerste Gelderse postcoderoosproject zonne-energie gestart

De leden van de energiecoöperatie ‘Blomboogerd’ in Tiel hebben de zonne-installatie op het dak van Waterschap Rivierenland in bedrijf genomen. Het zonnedak ‘Blomboogerd’ is het eerste in Gelderland gerealiseerde ‘postcoderoosproject’, en zelfs één van de eerste in Nederland. Aanwezig was onder meer Ed Nijpels, die voor de SER de voortgang van het Energieakkoord bewaakt. Nijpels gaf aan zeer verheugd te zijn. “ Het is een mooi voorbeeld van samenwerking en een stimulans voor duurzame vervolgprojecten”.

Uit handen van Heemraad Hennie Roorda ontvingen IJmert Muilwijk en Ed Nijpels van de Borgingscommissie Energieakkoord de handreiking Wind en Zon, opgesteld door de Unie van Waterschappen. Roorda: ‘We willen met alle waterschappen sterk inzetten op de productie van duurzame energie.” De handreiking wordt gezien als een inspiratiebron voor waterschapsbestuurders die aan de slag gaan met wind- en zonprojecten.

Postcoderoosregeling
De postcoderoosregeling is afgesproken in het Energieakkoord dat overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke groepen in 2014 met elkaar sloten.. De postcoderoosregeling maakt het mogelijk dat particulieren en ondernemers (MKB) die binnen het postcoderoosgebied wonen en of werken mee kunnen doen met een initiatief zoals dat in Tiel. Met de opgewekte zonne-energie gaan de leden van de energiecoöperatie ‘Blomboogerd’ hun energierekening verlagen.

Zonnedak
De 129 panelen op het dak in Tiel gaan ongeveer 31.000 kWh stroom per jaar leveren. De leden van de energiecoöperatie gaan deze verrekenen met de eigen energierekening. Om mee te kunnen doen is voorwaarde dat men gehuisvest is in de postcodegebieden 4001-4006, 4011 en 4017.

Energie van Hollandsche bodem Nijmegen
Het zonnedak ‘Blomboogerd’ is ontwikkeld door Energie van Hollandsche bodem uit Nijmegen. Zij heeft ervoor gezorgd dat dit zonnedak en het postcodeproject mogelijk werd. Energie van Hollandsche bodem is op meer plaatsen actief met de ontwikkeling van zonneparken, op restgronden, in zandwinplassen, daken van bedrijven, scholen en fabriekshallen. Het bedrijf verzorgt het gehele traject van begin tot eind. Voor elk zonnepark richt zij een energiecoöperatie op of werkt samen met bestaande energiecoöperaties. In Tiel lopen de voorbereidingen om op de geluidschermen van de A15 zonnestroom op te wekken. Binnenkort start hiervoor de inschrijving.