De eerste keer

Voor alles is een eerste keer, dus ook voor het schrijven van een column. De eerste keer is altijd lastig; je stelt jezelf de vraag waar ga ik het over hebben en hoe begin ik? Wellicht is een korte introductie nuttig, zodat u weet met wie u te maken heeft. Ik ben ruim 15 jaar actief in de afvalwaterwereld, met name gericht op de microbiële kant van de materie. Geen onderzoek op laboratoriumschaal, maar de praktijk van het oplossen en voorkomen van operationele problemen bij biologische afvalwaterzuiveringen. Oplossingen die bestaan uit een combinatie van advies en toepassing van bioaugmentatie producten. Daarnaast houd ik me bezig met biologische geurcontrole en reiniging van afvoeren, vetafscheiders, pompputten en rioleringen. Inmiddels is dat uitgegroeid naar een onderneming die actief is in grote delen van Europa.
Veel van die afvalwaterzuiveringen maakten voor het eerst gebruik van deze producten. Ook zij hadden vragen. Afvalwaterzuiveringstechnologen zijn gedurende laatste 60 jaar zo gewend geraakt aan chemische symptoombestrijding, dat het moeilijk is om te bevatten dat ook een verbetering van de biologie problemen kan verhelpen en voorkomen. Dit vergt een mentaliteitsverandering, maar breken met bekende patronen is niet eenvoudig.
Gelukkig is er de laatste jaren een nieuwe lichting zuiveringstechnologen opgestaan die positiever tegenover bioaugmentatie staat. En waarom niet? Biologische zuivering bevat niet voor niets het woord biologisch. Een probleem in de biologie van de zuivering is het gevolg van een verkeerde bacterieverhouding. Maar bioaugementatie kan ook geur, vetophoping, verminderde nitrificatie, schuimvorming, slechte verwijdering van specifieke toxische componenten in het afvalwater op duurzame manier verhelpen en voorkomen. Voor alles is dus een eerste keer.

Robert Wagenveld
Directeur bij QM Environmental Services