Probiotica

Zoals eerder besproken zijn we in de afvalwaterzuiverings-wereld gewend geraakt aan het gebruik van chemische producten om problemen in biologische afvalwaterzuiveringen op te lossen of de symptomen hiervan te bestrijden. Dit is niet alleen het geval binnen de afvalwaterwereld. Een hoop mensen proberen hun eigen gezondheid te verbeteren met chemische producten zoals medicijnen.
Enige tijd terug las ik in een artikel dat een groot aantal kwalen bij mensen veroorzaakt wordt door een slecht functionerende bacteriële darmflora en na verder onderzoek op de website van het VU medisch centrum leerde ik dat onze darmflora bestaat uit een groot aantal bacteriën. Het menselijke lichaam bevat namelijk 10 keer zoveel bacteriën dan menselijke cellen en we torsen elke dag ongeveer 1,5 kilo aan bacteriën met ons mee. Met nieuwe DNA-analysetechnieken is gebleken dat 95% van onze darmflora bestaat uit 2 groepen. Ook blijkt dat de verhouding tussen deze twee groepen uitermate belangrijk is voor de gezondheid van hun gastheer. Een aantal levensmiddelenproducenten spelen hierop in door producten met bacterietoevoegingen te leveren. Deze zogenaamde probiotica hebben volgens hen een positieve werking op de gezondheid en voorkomt bepaalde kwalen die gerelateerd zijn aan het maag-darm kanaal. Er zijn mensen die bij het gebruik van deze producten zweren, omdat ze de positieve effecten ervan aan den lijve ondervinden.
Wat mij bij dit alles opvalt is de gelijkenis met afvalwaterzuivering. Ook daar worden DNA-technieken ingezet om bacteriegroepen te identificeren, maken een paar groepen bacteriën het grootste deel uit van het biologische slib en is de verhouding tussen deze groepen belangrijk voor de zuiverings-prestaties. En ook in deze industrie zweren sommige mensen, om dezelfde redenen, bij het gebruik van probiotica om de gezondheidsproblemen in een zuivering te verhelpen en voorkomen.

Robert Wagenveld
Directeur bij QM Environmental Services