Genomineerden Aquatech Innovation Award bekend

De genomineerden van Aquatech Innovation Award 2015 zijn bekend. De genomineerde bedrijven bieden met hun innovaties oplossingen voor een aantal van de meest dringende problemen in de water sector.

Meer dan 70 bedrijven streden mee om de Award dit jaar. De 14 meest indrukwekkende inzendingen in vijf categorieën zijn genomineerd als finalisten, alsmede een extra ‘special mention nominee’. De internationale jury wijst, naast een ‘overall’ winnaar, een winnaar aan in elke categorie. Deze worden bekend gemaakt op 2 november tijdens de openingsceremonie van de Amsterdam International Water Week en de 25e jubileumeditie van Aquatech Amsterdam.

Logo-Aquatech-Innovation-Award---2015Juryvoorzitter Dr. Cees Buisman, wetenschappelijk directeur van Wetsus, Europees kenniscentrum voor duurzame watertechnologie, merkt op dat de genomineerden oplossingen bieden voor uiteenlopende problemen, zoals het verwijderen van zeer lage concentraties van farmaceutische producten uit water, hoe om te gaan met de geconcentreerde pekel geproduceerd tijdens ontzilting en de noodzaak voor snellere testen op de aanwezigheid van bacteriën in drinkwater. “De jury was positief verrast dat de Aquatech Innovation Award en de genomineerden inspelen op de allerlaatste trends in de watersector”, zegt hij. De vijf categorieën van de award zijn: not-yet-to-market; process control technologie en automatisering; transport en opslag; watervoorziening / waterzuivering; en afvalwaterbehandeling. De inzendingen werden beoordeeld op originaliteit (50%), praktische toepassing (25%) en duurzaamheid (25%).

De jury heeft meer nominaties toegewezen dan in eerdere jaren, met name als gevolg van een zeer sterke stijging van inzendingen door kleinere bedrijven. “Veel meer dan in andere jaren houden kleinere bedrijven zich bezig met nieuwe hi-tech oplossingen”, zegt Buisman. “De participatie van deze bedrijven is actief gestimuleerd in 2015. Ik vind dit een belangrijke verbetering. Kleine bedrijven hebben vaak de meest spannende innovaties en het belang van kleine bedrijven in de watersector neemt toe, wat laat zien dat de sector steeds innovatiever wordt.”

De 2015 Aquatech Innovation Award genomineerden zijn:

Categorie: Not-yet-to-market

–          BiAqua Phosphate Removal Technology (PRT), BiAqua BV
–          CAGIS: Real-time Customer Alert GIS, Vitens
–          PearlAqua, Aquisense Technologies

Categorie: Process control technology & Process Automation
–          Biotrack AquaMonitor, Biotrack
–          FATHOM Meter Data Management, FATHOM Water Management LLC
–          Hach Prognosys predictive diagnostic system, Hach Lange

Categorie: Transport & Storage
–          AQS-SYS, Aquarius Spectrum Ltd.
–          SL-RAT Sewer Line Rapid Assessment Tool, InfoSense, Inc

Categorie: Water supply/ water treatment
–          Grundfos BACMON Bacteria Monitoring, Grundfos A/S
–          Metalmembranes, Metalmembranes.com BV
–          MPC-Buoy: Monitor, Predict & Control Algal Blooms, LG Sonic BV

Categorie: Wastewater treatment
–          Arvia ODC, Arvia Technology Ltd
–          DyVaR O&G ZLD, Salttech BV
–          Keratox, ATG UV technology

 Special Mention
–          Serious water game, Vitens

Opbrengst naar AMREF Flying Doctors
Het inschrijfgeld van de Aquatech Innovation Award gaat naar AMREF ten behoeve van duurzame toegang tot water voor de Masai in Kajiado, Kenia. Met als doel het aantal watergerelateerde ziekten onder de Masai te verminderen door het verbeteren van de toegang tot veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen. Dit project zal veilig water beschikbaar maken voor ongeveer 50.000 mensen en sanitaire voorzieningen  en voorlichting over het belang van goede hygiëne voor 16.500 mensen.