Genomineerden Sarphati Sanitation Awards bekend

De vier genomineerden voor de Sarphati Sanitation Awards 2015 zijn allen inspirerende voorbeelden van hoe de wereldwijde  uitdaging  op het gebied van sanitatie vanuit een zakelijk oogpunt benaderd kan worden. Doel nummer 6 van de Sustainable Development Goals (Clean water and sanitation) komt hiermee een stap dichterbij.

In 2013 hebben Wereld Waternet, Netherlands Water Partnership (NWP) en Aqua for All het initiatief genomen om de tweejaarlijkse Sarphati Sanitation Award in het leven te roepen om sanitatie wereldwijd op de kaart te zetten en de buitengewone prestaties van bedrijven en organisaties op het gebied van goede sanitatie voor iedereen voor het voetlicht te brengen.

De Sarphati Sanitation Awards zijn vernoemd naar Dr. Samuel Sarphati, een bijzonder veelzijdige en kleurrijke arts die in de 19e eeuw een winstgevende onderneming  startte, door  het ophalen van het vuil uit Amsterdam, dat in Amsterdam zorgde voor zeer onhygienische leefomstandigheden.  . Dit afval (waaronder menselijke fecaliën en urine) werd gebruikt als kunstmest voor gewassen zoals graan en tarwe waar voedzaam en goedkoop brood van werd gebakken. Zijn initiatieven hebben de levensstandaard van veel arme mensen in Amsterdam sterk verbeterd.

In 2013 werd de Sarphati Sanitation Award for Young Entrepreneurs uitgereikt,  en dit jaar is daarnaast de Sarphati Sanitation Award for Life Time Achievement in het leven geroepen. Het New Venture Fund en Bosman Watermanagement zijn inmiddels toegetreden tot het team van partners waardoor het mogelijk werd om een tweede prijs in het leven te roepen,  de Sarphati Sanitation Award for Life Time Achievement. De Sarphati Awards worden ondersteund door  Netherlands Water Partnership en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Tijdens de Openingsceremonie van de Amsterdam International Water Week op maandag 2  november in de RAI worden de twee Sarphati Sanitation Awards uitgereikt door Eberhard van der Laan, Burgemeester van Amsterdam. De genomineerden zijn aangedragen door een internationaal Comité van Aanbeveling, (waaronder de Bill and Melinda Gates Foundation, het  Water and Sanitation Program van de World Bank en de World Toilet Organization.)

De vier genomineerden voor de Sarphati Sanitation Award for Young Entrepreneurs zijn:

FINISH Society: Netwerk van organisaties die in 10 staten in India actief zijn en elke 4 minuten een toilet produceren door huishoudensslimme financieringsoplossingen te bieden op het gebied van de constructie van goede openbare of particuliere toiletten;
Samagra: Is beheerder van toiletblokken in India en stimuleert hygiënisch gedrag van de betalende gebruikers met een beloningssysteem(kortingsbonnen voor gezonde producten);
ZanaAfrica: Verkoopt betaalbaar maandverband voor meisjes in Kenia zodat ze naar school kunnen;
SafiSana: Zameltorganisch en toiletafval in uitsloppenwijken in Accra, Ghana om kunstmest en biogas te produceren.

De Jury was unaniem in haar beslissing om de Sarphati Sanitation Award for Lifetime Achievement toe te kennen aan Dr. Kamal Kar, oprichter van de CLTS (Community Led Total Sanitation)

Foundation. De CLTS Foundation heeft een fundamentele verschuiving teweeg gebracht van het bouwen van gesubsidieerde  toiletten naar een aanpak waarbij mensen zelf toiletten bouwen. CLTS geeft inzicht in de consequenties van ‘open defecation’, en heeft een enorme positieve invloed gehad op het gedrag van miljoenen mensen. In duizenden dorpen in Azië, Afrika en Latijns Amerika hebben mensen inmiddels hun eigen toiletten gebouwd en anderen geholpen om hetzelfde te doen waardoor inmiddels hele gemeenschappen gevrijwaard zijn van open ontlasting.