Groasis: bomen kweken in een papieren bak

Growboxx_plantcocoon_for_5_trees_and_or_plants_1Een ronde bak met een afneembare deksel  van 50 cm doorsnee vormt de basis van de simpele,maar geniale uitvinding van Pieter Hoff. De Growboxx is een plantenbak waarin boompjes en groenten geplant kunnen worden, zonder gebruik  van kostbare en waterverspillende irrigatiesystemen.

Via de opening in het midden van de plantenbak wordt een boompje geplant. Het condenswater en de regen vallen op de deksel en komen via een kleine sifon in de bak terecht. Hierdoor is de verdamping van het water minimaal. De boompjes krijgen een klein beetje water, net genoeg om in leven te blijven. Dit stimuleert de wortels om dieper naar water te zoeken. Bij gewone irrigatie hoeven de wortels niet naar water te zoeken en sterven ze af zodra de irrigatie wordt gestopt.

De Groasis, het bedrijf van Hoff, heeft inmiddels in 31 landen zo’n 200.000 plastic en 8500 papieren Waterboxxen verkocht. De schatting is dat hiermee al een miljoen bomen zijn geplant.
De Waterboxx geeft een waterbesparing van 99%. Dat komt omdat er slechts 50 ml water per dag nodig is om een boompje in leven te houden. Bij irrigatie is zo’n 15 liter water per dag nodig. Dit maakt de traditionele irrigatie duur en inefficiënt. Dit beseffen ook de afnemers van de Waterboxx. Dit zijn veelal grootgrondbezitters, investeerders en lokale overheden.

Groasis wil ook de kleine boeren als klant winnen. De investering in goed materiaal is lastig op te brengen, omdat het jaren duurt voordat een boom vruchten draagt. De Growboxx is ontwikkeld om snel groenten in te kunnen oogsten en geeft kansen voor kleine boeren.

Foto’s: Groasis

Bron: FD