Nederland intensiveert samenwerking met Iran in water en havenontwikkeling

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft op 26 oktober bekend gemaakt dat Nederland meer gaat samenwerken met Iran op het gebied van watermanagement, havenontwikkeling en maritieme logistiek. Volgens het ministerie bieden de afspraken voor de samenwerking op regeringsniveau mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven die orders van Iraanse opdrachtgevers op het gebied van water willen binnenhalen.

Minister Melanie Schultz van Haegen heeft in de Iraanse hoofdstad Teheran met de Iraanse minister van energie, Hamid Chitchian, een intentieovereenkomst op het gebied van watermanagement getekend. Iran kampt met een toenemend tekort aan drinkwater en water voor de industrie en landbouw.

De ministers hebben afspraken gemaakt voor samenwerking en uitwisseling van kennis tussen overheden, kennisinstellingen en bedrijven over bijvoorbeeld de aanpak van droogte, waterkwaliteit en waterveiligheid.

Het ministerie laat ook weten dat de Nederlandse ondernemingen Berson UV en Witteveen+Bos samenwerkingsovereenkomsten met Iraanse bedrijven hebben ondertekend op het gebied van afvalwaterbehandeling en watertechnologie. Daarnaast verkocht Adverio Waste Systems een complete afvalbehandelingsinstallatie aan de stad Dezful.

Bron: FD