Pentair wint Waterinnovator of the Year 2016

De innovatieve X-Flow Helix technologie van Pentair heeft tijdens het WaterVisie Congres de Waterinnovator of the Year 2016 Award gewonnen. “De X-Flow Helix-technologie blinkt uit in eenvoud, terwijl de impact ervan op de energieconsumptie en productiviteit heel groot is.” Zo omschreef de jury de inzending van de Winnaar van de Waterinnovator of the Year-verkiezing van Pentair. De Enschedese vestiging van het Amerikaanse bedrijf wist een helixvorm aan de binnenkant van een membraan aan te brengen die een wervelstroom creëert, waardoor deze veel minder snel vervuilt.

X-Flow R&D manager Jens Potreck van Pentair lichtte in zijn pitch tijdens het Watervisie Congres toe hoe hij tot zijn prijswinnende innovatie kwam. “Het feit dat membranen snel aankoeken, is algemeen bekend. Normaal gesproken hecht vuil zich aan de wanden van een membraan, waardoor de productiviteit snel afneemt. Tot nu toe loste men dit probleem op door de langsstroomsnelheid te verhogen. Eenvoudig gezegd wordt de druk opgevoerd. Dit kost echter zeer veel energie. We hadden al snel het idee opgevat dat een wervelstroom in het membraan ervoor zou kunnen zorgen dat die deeltjes überhaupt niet zouden hechten.”

De grote uitdaging was het antwoord op de vraag hoe je een dergelijke wervelstroom kunt opwekken in een rietje met een doorsnede van enkele millimeters. “We experimenteerden onder meer met veren die we in de membranen plaatsten. Die aanpak leverde wel een wervelstroom op, maar de methode was zeer arbeidsintensief. Uiteindelijk kwamen we op het idee om de helix in het X-Flow membraan zelf te ‘frezen’. Die methode bleek niet alleen goed te werken, maar ook op commerciële schaal te reproduceren.”

Praktijktest
In het laboratorium werkte de methode nog beter dan verwacht en inmiddels zijn ook de eerste praktijkresultaten bekend. Pentair installeerde twee units met zes X-flow compact 27G membraanmodules voor afvalwaterbehandeling bij een stortplaats. De membranen worden ingezet om percolaatwater te zuiveren. Zowel de flux als de doorstroming verbeterden significant, waardoor de installatie veel energiezuiniger kan draaien.

Innovatief
De jury bestaande uit Roy Tummers (VEMW), Johan Raap (Cosun/Avans Hogeschool), Jan Post (Wetsus) en Chris Roubos (Evides Industriewater) beoordeelde de technologie als een eenvoudige ingreep met grote impact. “Membraantechnologie is al redelijk volwassen en beproefd’, zei juryvoorzitter Tummers. ‘Om daar nog zulke efficiencyverbeteringen in door te voeren, is met recht innovatief te noemen.”

De Waterinnovator of the Year-verkiezing is onderdeel van het Watervisie Platform. Dit platform voor de industriewatersector brengt experts, gebruikers en leveranciers van producten en diensten bijeen om bij te dragen aan transparante informatievoorziening rond industriewater. Het platform belicht op een journalistieke en onafhankelijke manier innovaties, behandelt actuele onderwerpen, en inspireert industriële bedrijven die zoeken naar duurzame oplossingen voor proces- en afvalwater.