UMC-Utrecht bespaart door moderner waterbehandeling

De installatie die het Universitair Medisch Centrum Utrecht op dit moment voorziet van gedemineraliseerd water wordt vervangen. De nieuwe installatie is moderner en duurzamer en levert het ziekenhuis een energiebesparing op tot 30%. De vervangingsoperatie wordt uitgevoerd door Grünbeck Waterbehandeling Nederland en vindt in zijn geheel plaats in een tijdsbestek van circa 6 weken na opdracht. Hierbij wordt de oude installatie afgevoerd en de nieuwe werkend opgeleverd.

UMCUMC-Utrecht zet vol in op duurzaamheid en neemt haar bedrijfsprocessen goed onder de loep. Een essentieel element binnen veel bedrijfsprocessen is water. Door de inzet van moderne technologieën kan het water-, energie- en chemieverbruik omlaag worden gebracht. Tevens worden onderhoudskosten gereduceerd en de levensduur van de installaties verlengd. “Hoge kwaliteit en een hoog rendement, daar draait het om. De oude installatie leverde het ziekenhuis wel de juiste waterkwaliteit, maar het rendement van modernere installaties is tegenwoordig veel hoger. Dat is uiteindelijk waarom UMC-Utrecht gekozen heeft om de installatie te vervangen,” aldus Nick Liebrand, directeur Grünbeck Waterbehandeling Nederland. “De specialisten in ons onderzoekscentrum stellen zich elke dag de vraag hoe de waterbehandelingsinstallaties nog effectiever en efficiënter kunnen werken. Door onszelf continu deze vragen te blijven stellen, dragen onze oplossingen bij aan een duurzame samenleving en gezonde ondernemingen.”

Modern en duurzaam
De te plaatsen installatie bevat veel vernieuwende Reverse Osmosis (RO) technologieën, een methode om opgeloste stoffen uit het water te filteren. De installatie heeft de grootte van een europalet en heeft de capaciteit van 6 m³ per uur en een verhoogde recovery tot 80%, waardoor er minder afvalwater wordt geproduceerd. Alle pompen zijn uitgevoerd met frequentie-omvormers. Deze frequentie gestuurde pompen leveren in combinatie met de Ultra-Low drukmembranen een energiebesparing op tot 30%. Het BUS-systeem geeft alle elektrische signalen in één bundel door aan de centrale waarop het ziekenhuis alle systemen monitort. Doormiddel van een touchscreen is de installatie eenvoudig uit te lezen en te bedienen. De installatie beschikt ook over een geïntegreerde datalogger (met SD-kaart) die de historie nauwkeurig opslaat. Door de integratie van slimme software is de installatie compleet zelfsturend en past hij bijvoorbeeld automatisch de flow aan op de temperatuur van het ingaande water.

Zeer gunstige prijs-kwaliteitverhouding
De RO-installatie die in het ziekenhuis wordt geplaatst is van het type GENO®-OSMO-X. Kenmerkend voor deze RO-installaties is de uitermate gunstige prijs-kwaliteitverhouding. De installatie kan in korte tijd werkend worden opgeleverd doordat Grünbeck het productieproces in grote mate gestandaardiseerd heeft.  Grünbeck is daarmee uniek in de markt. Alle installaties, of het nu gaat om een installatie met een capaciteit van 1 m³ of 100 m³ per uur, kunnen in korte tijd worden opgeleverd. Daarbij worden alle installaties vóór levering door middel van een watertest gecontroleerd.